Šta je XAMPP server

Trenutno pregledavate Šta je XAMPP server
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 travnja, 2023

Instalacija XAMPP servera

XAMPP je popularan open-source web server koji omogućuje korisnicima da pokrenu lokalnu web stranicu na svojim računalima. XAMPP je akronim za ‘X’ (kao prelazno slovo), Apache, MySQL, PHP i Perl, jer su to glavne komponente koje dolaze s XAMPP-om.

Karakteristike XAMPP servera

XAMPP je dostupan za Windows, Mac i Linux operativne sustave. Ovaj server omogućuje korisnicima da jednostavno instaliraju i konfiguriraju Apache web server, MySQL bazu podataka, PHP i Perl interpretere na svojim računalima. Također dolazi s phpMyAdmin-om, alatom za upravljanje MySQL bazama podataka.

Namjena XAMPP servera

XAMPP je idealan za razvoj i testiranje web stranica i aplikacija na lokalnom računalu prije nego što se postave na stvarni web server. Omogućuje programerima da eksperimentiraju s kodom i brzo vide rezultate. Također je koristan za obuku i učenje web tehnologija jer omogućuje korisnicima da steknu osnovno razumijevanje rada web servera.

Kako koristiti XAMPP server

Da biste koristili XAMPP server, prvo morate preuzeti instalacijski paket s web stranice Apache Friends, tvrtke koja razvija XAMPP. Nakon preuzimanja, pokrenite instalacijski program i slijedite upute za instalaciju. Nakon uspješne instalacije, moći ćete pokrenuti XAMPP Control Panel koji će vam omogućiti pokretanje i zaustavljanje Apache i MySQL servera, kao i pristup phpMyAdmin-u.

Zaključak

XAMPP je moćan alat za razvoj web stranica i aplikacija na lokalnom računalu. Omogućuje korisnicima da brzo postave web server i eksperimentiraju s kodom. Bez obzira jeste li programer ili početnik u web razvoju, XAMPP je vrijedan alat koji će vam olakšati rad i učenje.

  Ocijeni članak!