Šta je YGT u krvi

Trenutno pregledavate Šta je YGT u krvi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 svibnja, 2023

Šta je YGT?

YGT, ili gama-glutamil transferaza, je enzim koji se nalazi u mnogim tkivima u tijelu, uključujući jetru, gušteraču, bubrege i crijeva. On je odgovoran za prenos određenih aminokiselina i drugih molekula kroz stanične membrane.

Uloga YGT u krvi

YGT se obično mjeri u krvi kao dio rutinskog testiranja jetre. Povišene razine YGT mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih puteva. Međutim, važno je napomenuti da povišene razine YGT ne ukazuju uvijek na ozbiljno oboljenje, već mogu biti rezultat nekih lijekova, alkohola ili drugih faktora.

Kako se mjeri YGT?

YGT se često mjeri u krvi kao dio standardnog krvnog panela. Testiranje se obično vrši uzimanjem uzorka krvi iz vene. Važno je da pacijent bude natašte prije testiranja, kako bi rezultati bili što precizniji.

Normalne vrijednosti YGT

Normalne vrijednosti YGT mogu varirati ovisno o laboratoriju i referentnim vrijednostima koje koristi. Međutim, uobičajeno je da se normalne vrijednosti kreću između 0 i 50 U/L (jedinica po litri). Važno je da pacijent razgovara sa svojim ljekarom kako bi razumio rezultate testa u kontekstu svoje specifične situacije.

Povećane razine YGT

Povišene razine YGT mogu biti povezane sa raznim stanjima, uključujući oštećenje jetre (poput hepatitisa ili ciroze), žučne kamence, alkoholizam, dijabetes, srčani udar, ili upotrebu određenih lijekova. Međutim, samo povećanje YGT nije dovoljno za postavljanje tačne dijagnoze, već je potrebno provesti dodatne testove i procjene kako bi se utvrdio uzrok povećanih vrijednosti.

Zaključak

YGT je enzim koji se nalazi u mnogim tkivima u tijelu, a njegove povišene vrijednosti u krvi mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih puteva. Međutim, važno je napomenuti da povišene razine YGT ne moraju uvijek biti znak ozbiljnog oboljenja i da je potrebno dodatno testiranje kako bi se utvrdio tačan uzrok povišenih vrijednosti.

  Ocijeni članak!