Stepen čiji je izložilac ceo broj zadaci

Trenutno pregledavate Stepen čiji je izložilac ceo broj zadaci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 rujna, 2023

Šta je stepen čiji je izložilac ceo broj?

Stepen čiji je izložilac ceo broj je matematički koncept koji se koristi za ponavljanje množenja broja sa samim sobom određeni broj puta. Izložilac se naziva i eksponentom, dok se broj koji se ponavlja naziva bazom stepena. U ovom slučaju, izložilac je ceo broj, što znači da se radi o jednostavnim stepenima.

Kako se računaju stepeni čiji je izložilac ceo broj?

Da bismo izračunali stepen čiji je izložilac ceo broj, potrebno je pomnožiti bazni broj sa samim sobom onoliko puta koliko izložilac to zahteva. Na primjer, ako imamo stepen 2^3, to znači da trebamo pomnožiti broj 2 sa samim sobom tri puta: 2 * 2 * 2 = 8. Rezultat je 8.

Primjeri stepena čiji je izložilac ceo broj

Evo nekoliko primjera stepena čiji je izložilac ceo broj:
– 4^2 = 4 * 4 = 16
– 5^3 = 5 * 5 * 5 = 125
– 10^4 = 10 * 10 * 10 * 10 = 10000

Primjena stepena čiji je izložilac ceo broj

Stepeni čiji je izložilac ceo broj često se koriste u matematičkim i naučnim računicama. Oni omogućavaju brzo i efikasno ponavljanje množenja brojeva, što je posebno korisno kada radimo sa velikim brojevima. Također se koriste u raznim matematičkim modelima i formulama.

Zaključak

Stepen čiji je izložilac ceo broj je matematički koncept koji omogućava ponavljanje množenja broja sa samim sobom određeni broj puta. Izložilac je ceo broj, dok je baza broj koji se ponavlja. Ovi stepeni su široko primjenjivi u matematici i naučnim računicama, pružajući efikasno rješenje za ponavljanje množenja.

  Ocijeni članak!