Što je abdomen

Trenutno pregledavate Što je abdomen
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 kolovoza, 2023

Definicija

Abdomen je dio tijela koji se nalazi između prsnog koša i zdjelice. Također poznat kao trbuh, abdomen je jedan od glavnih dijelova tijela koji sadrži vitalne organe kao što su želudac, crijeva, jetra, slezena, bubreg i gušterača. Abdomen je obično prekriven slojem mišića i kože koji pružaju zaštitu organima unutar njega.

Anatomija

Abdomen se sastoji od nekoliko slojeva. Vanjski sloj je koža koja pokriva trbušnu regiju. Ispod kože nalazi se potkožno masno tkivo koje pomaže u izolaciji i apsorpciji šoka. Nakon toga slijede mišići trbušnog zida, uključujući rektus abdominis, vanjski i unutarnji sloj trbušnih mišića. Unutar trbušnog zida nalaze se različiti organi koji su smješteni u trbušnoj šupljini.

Funkcija

Abdomen ima nekoliko važnih funkcija. Prvo, on pruža zaštitu vitalnim organima unutar njega. Mišići trbušnog zida i slojevi masnog tkiva djeluju kao jastuk koji apsorbira udarce i štiti unutarnje organe od oštećenja. Osim toga, abdomen igra ključnu ulogu u probavnom sustavu. Želudac i crijeva smješteni u abdomenu sudjeluju u probavi hrane i apsorpciji hranjivih tvari. Također, abdomen je povezan s dišnim sustavom jer dijafragma, koja je glavni mišić za disanje, odvaja prsni koš od abdomena.

Mogući problemi

Postoje različiti problemi koji se mogu javiti u abdomenu. Neki od najčešćih uključuju bol u trbuhu, nadutost, žgaravicu, proljev, zatvor, upalu slijepog crijeva i bolesti jetre. Ovi problemi mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima kao što su infekcije, upale, prehrambene navike ili genetske predispozicije. Važno je obratiti pažnju na simptome i potražiti medicinsku pomoć ako se javljaju dugotrajni ili ozbiljni simptomi.

Zaključak

Abdomen je važan dio tijela koji sadrži vitalne organe i igra ključnu ulogu u probavnom i dišnom sustavu. Zaštita organa, probava hrane i apsorpcija hranjivih tvari samo su neke od funkcija abdomena. Važno je održavati zdravlje abdomena i obratiti pažnju na moguće probleme koji se mogu pojaviti.

  Ocijeni članak!