Što je dermatitis

Trenutno pregledavate Što je dermatitis
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 siječnja, 2024

Uzroci dermatitisa

Dermatitis je upalna kožna bolest koja može biti uzrokovana raznim faktorima. Najčešći uzroci dermatitisa uključuju alergijske reakcije na određene tvari kao što su kozmetika, parfemi, lateks ili određene namirnice. Također, dermatitis može biti posljedica kontakta s iritantnim tvarima poput deterdženata, kemikalija ili biljaka.

Vrste dermatitisa

Postoji nekoliko vrsta dermatitisa, uključujući atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis i numularni dermatitis. Atopijski dermatitis je najčešći oblik i često se javlja kod osoba s genetskom predispozicijom za alergije. Kontaktni dermatitis se javlja kada koža dođe u kontakt s iritantima ili alergenima. Seboroični dermatitis obično utječe na vlasište i može biti povezan s prekomjernom proizvodnjom sebuma. Numularni dermatitis karakteriziraju okrugli ili ovalni crveni plakovi koji mogu biti vrlo svrbežni.

Simptomi dermatitisa

Simptomi dermatitisa mogu varirati ovisno o vrsti i ozbiljnosti bolesti. No u većini slučajeva, dermatitis uzrokuje svrbež, crvenilo, suhoću i ljuskanje kože. Mogu se javiti i mjehurići, oticanje, ispucalost kože te bol i nelagoda. Osobe s atopijskim dermatitisom često imaju i druge alergijske reakcije poput astme ili peludne groznice.

Liječenje dermatitisa

Liječenje dermatitisa ovisi o vrsti i težini bolesti. U većini slučajeva, primjena kortikosteroidnih krema ili masti može pomoći u smanjenju upale i svrbeža. Međutim, važno je izbjegavati dugotrajnu uporabu jakih kortikosteroida kako bi se izbjegle nuspojave. Za ublažavanje simptoma dermatitisa može se koristiti i hidratantna krema, izbjegavati iritantne tvari i nositi meku pamučnu odjeću. U težim slučajevima dermatitisa, može biti potrebno propisati oralne lijekove ili terapiju svjetlom.

Kako spriječiti dermatitis

Da bi se smanjio rizik od dermatitisa, preporučuje se izbjegavanje kontakta s poznatim iritantima ili alergenima. Također je važno održavati kožu hidratiziranom korištenjem kvalitetnih hidratantnih krema. Treba izbjegavati pretjerano pranje kože i korištenje agresivnih sapuna. Također je važno nositi zaštitnu odjeću i rukavice ako je izloženost iritantima nemoguća. Redovito provjetravanje prostora također može pomoći u sprječavanju dermatitisa.

  Ocijeni članak!