Što je divertikuloza?

Trenutno pregledavate Što je divertikuloza?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 rujna, 2023

Simptomi divertikuloze

Divertikuloza je stanje u kojem se pojavljuju izbočine ili vrećice na unutarnjoj stijenci crijeva, obično u debelom crijevu. Ove izbočine se nazivaju divertikuli, a njihovo prisustvo uzrokuje divertikulozu. Najčešće se javlja kod osoba starije životne dobi.

Simptomi divertikuloze mogu uključivati bol u trbuhu, nadutost, promjene u crijevnom ritmu, krvarenje iz rektuma i groznicu. Međutim, mnogi ljudi s divertikulozom nemaju nikakve simptome i otkrivaju je tek tijekom rutinskog pregleda ili dijagnostičkih postupaka.

Uzroci divertikuloze

Točni uzroci divertikuloze nisu potpuno poznati, ali se vjeruje da su dijetetski faktori i smanjena tjelesna aktivnost važni faktori rizika. Nedostatak vlakana u prehrani može dovesti do zatvora i povećanog pritiska u crijevima, što može uzrokovati formiranje divertikula. Također, starenje crijevnog tkiva i genetski čimbenici mogu igrati ulogu u razvoju divertikuloze.

Dijagnoza i liječenje

Divertikuloza se može dijagnosticirati pomoću različitih dijagnostičkih postupaka kao što su kolonoskopija, CT skeniranje ili rendgenski pregled crijeva. U većini slučajeva, divertikuloza ne zahtijeva specifično liječenje ako nema simptoma. Međutim, ako se jave simptomi ili komplikacije poput divertikulitisa (upala divertikula), mogu se propisati antibiotici ili čak kirurški zahvat.

U zaključku, divertikuloza je stanje koje se javlja kada se formiraju izbočine ili vrećice na unutarnjoj stijenci crijeva. Simptomi mogu biti prisutni ili ne, a dijagnoza se postavlja kroz različite dijagnostičke postupke. U većini slučajeva, liječenje nije potrebno, osim ako se jave simptomi ili komplikacije.

  Ocijeni članak!