Što je fotosinteza?

Trenutno pregledavate Što je fotosinteza?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Kako biljke stvaraju hranu

Fotosinteza je proces kojim biljke, alge i neki bakterijski organizmi koriste svjetlost, ugljikov dioksid i vodu kako bi proizveli hranjive tvari. Ovaj vitalni proces omogućuje biljkama da rastu i razvijaju se, a također je ključan za održavanje ravnoteže kisika i ugljikovog dioksida u atmosferi.

Fotosintetski pigmenti

Glavni fotosintetski pigment u biljkama je klorofil, koji apsorbira svjetlost iz sunčevih zraka. Klorofil se nalazi u kloroplastima, specifičnim organelima unutar stanica biljaka. Osim klorofila, postoje i drugi fotosintetski pigmenti poput karotenoida, koji daju biljkama različite boje.

Proces fotosinteze

Fotosinteza se odvija u dva glavna koraka – svjetlosnu reakciju i kalvinov ciklus. Svjetlosna reakcija se događa u tilakoidima, membranskim strukturama unutar kloroplasta. Ovdje se svjetlost apsorbira i pretvara u kemijsku energiju, koja se zatim koristi za proizvodnju molekula ATP i NADPH. U kalvinovom ciklusu, koji se odvija u stromi kloroplasta, molekule ATP i NADPH se koriste za pretvaranje ugljikovog dioksida u glukozu.

Faktori koji utječu na fotosintezu

Fotosinteza ovisi o nekoliko faktora, uključujući količinu svjetlosti, koncentraciju ugljikovog dioksida, temperaturu i dostupnost vode. Biljke najbolje rastu i fotosintezu obavljaju u uvjetima umjerene svjetlosti, umjerene temperature i dovoljne količine vode. Promjene u tim uvjetima mogu utjecati na brzinu i učinkovitost fotosinteze.

Značaj fotosinteze za život na Zemlji

Fotosinteza je od vitalne važnosti za održavanje života na Zemlji. Kroz fotosintezu biljke proizvode kisik koji je neophodan za disanje životinja i drugih organizama. Osim toga, fotosinteza je ključna za proizvodnju hrane koju konzumiramo, jer biljke koriste fotosintezu kako bi stvorile glukozu i druge hranjive tvari. Bez fotosinteze, život na Zemlji ne bi bio moguć kako ga danas poznajemo.

  Ocijeni članak!