Što je glutamin

Trenutno pregledavate Što je glutamin
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2023

Glutamin u tijelu

Glutamin je jedna od 20 aminokiselina koje se nalaze u tijelu. Ona je najčešća aminokiselina u krvi i mišićnom tkivu. Glutamin se smatra neesencijalnom aminokiselinom jer ga tijelo može sintetizirati samo. Međutim, u nekim situacijama, poput ozbiljnih bolesti ili intenzivnog fizičkog napora, potreba za glutaminom može premašiti sposobnost tijela da ga proizvede.

Funkcije glutamina

Glutamin ima brojne važne funkcije u tijelu. Ona igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja crijeva, jer je glavni izvor energije za stanice crijevnog epitela. Glutamin također igra ulogu u imunološkom sustavu, potičući proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica.

Glutamin se također koristi kao gorivo za stanice mišića tijekom intenzivnog vježbanja. Osim toga, ona može pomoći u smanjenju upale mišića i ubrzavanju oporavka nakon treninga. Također je važna za sintezu proteina, regulaciju pH vrijednosti u krvi i transport dušika kroz tijelo.

Prehrana i suplementacija

Glutamin se može dobiti iz hrane, posebno iz proteina životinjskog podrijetla poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Međutim, u određenim situacijama, kao što su ozbiljne bolesti ili intenzivni trening, unos glutamina putem hrane može biti nedovoljan.

U takvim slučajevima, dodaci glutamina mogu biti korisni. Oni su dostupni u obliku praha, tableta ili tekućine. Međutim, prije nego što počnete uzimati dodatke glutamina, uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom za prehranu ili zdravstvenim radnikom.

U zaključku, glutamin je važna aminokiselina koja ima brojne funkcije u tijelu. Iako ga tijelo može sintetizirati samo, u određenim situacijama može biti potrebno dodatno unositi glutamin putem hrane ili dodataka. Bez glutamina, mnoge vitalne procese u tijelu ne bi mogle normalno funkcionirati.

  Ocijeni članak!