Što je hipertonična otopina

Trenutno pregledavate Što je hipertonična otopina
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 lipnja, 2023

Definicija hipertonične otopine

Hipertonična otopina je vrsta otopine koja ima veći udio otopljene tvari u usporedbi s drugim otopinama. U takvoj otopini, koncentracija otopljene tvari je veća u odnosu na koncentraciju tvari u stanicama ili drugim otopinama s kojima dolazi u kontakt. Ova razlika u koncentraciji stvara osmotski tlak koji može izazvati promjene u stanicama ili tkivima.

Primjena hipertoničnih otopina

Hipertonične otopine se često koriste u medicini i farmaciji. One se mogu koristiti za liječenje određenih stanja, kao i za intravensku terapiju. Primjerice, hipertonične otopine mogu se koristiti za smanjenje otoka tkiva ili za izvlačenje tekućine iz edematoznih područja.

Učinci hipertoničnih otopina

Primjena hipertoničnih otopina može izazvati različite učinke na organizam. Ovisno o koncentraciji i načinu primjene, hipertonične otopine mogu izazvati dehidraciju stanica, povećanje osmotskog tlaka, promjene u volumenu krvi i promjene u ravnoteži elektrolita. Stoga je važno pravilno dozirati i pratiti učinke hipertoničnih otopina kako bi se izbjegle neželjene reakcije.

Razlike između hipertonične, hipotonične i izotonične otopine

Hipertonična otopina se razlikuje od hipotonične i izotonične otopine po koncentraciji otopljene tvari. Hipotonična otopina ima manji udio otopljene tvari, dok izotonična otopina ima istu koncentraciju otopljene tvari kao i stanice ili druge otopine s kojima dolazi u kontakt.

Zaključak

Hipertonična otopina je otopina s većom koncentracijom otopljene tvari u usporedbi s drugim otopinama. Ona se često koristi u medicini i farmaciji za liječenje određenih stanja i intravensku terapiju. Važno je pravilno dozirati hipertonične otopine i pratiti njihove učinke kako bi se izbjegle neželjene reakcije.

  Ocijeni članak!