Što je IKT

Trenutno pregledavate Što je IKT
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 veljače, 2024

Uvod

Informacijska i komunikacijska tehnologija (IKT) je široko područje koje se odnosi na primjenu računalnih i telekomunikacijskih tehnologija za prikupljanje, pohranu, obradu i prijenos informacija. IKT ima veliki utjecaj na gotovo svaki aspekt našeg života, uključujući poslovanje, obrazovanje, zdravstvo, zabavu i komunikaciju.

Primjena IKT-a

IKT se primjenjuje u raznim područjima kao što su:

– Poslovni svijet: IKT omogućuje automatizaciju poslovnih procesa, poboljšava produktivnost i olakšava komunikaciju unutar organizacija.
– Obrazovanje: IKT se koristi za pružanje online nastave, e-učenje, pristup informacijama i poboljšanje interakcije između učenika i nastavnika.
– Zdravstvo: IKT se koristi za elektroničko zdravstvo, digitalnu medicinu, praćenje pacijenata i dijagnosticiranje bolesti.
– Zabava: IKT omogućuje pristup različitim oblicima zabave kao što su streaming glazbe, filmova i igara.

Trendovi u IKT-u

IKT se stalno razvija i donosi nove trendove. Neki od trenutnih trendova uključuju:
– Umjetna inteligencija (AI): AI se sve više koristi u različitim industrijama za automatizaciju procesa, analizu podataka i donošenje odluka.
– Internet stvari (IoT): IoT se odnosi na mrežu fizičkih uređaja koji su povezani i mogu razmjenjivati podatke. To omogućuje pametne kuće, pametne gradove i praćenje raznih parametara.
– Cloud computing: Cloud computing omogućuje pristup računalnim resursima putem interneta, što olakšava pohranu i obradu podataka.

Zaključak

IKT je postao neizostavan dio suvremenog društva i ima značajan utjecaj na naš način života. Njegova primjena u poslovanju, obrazovanju, zdravstvu i zabavi omogućuje napredak i poboljšanje u tim područjima. Trenutni trendovi u IKT-u, poput umjetne inteligencije, interneta stvari i cloud computinga, donose nove mogućnosti i izazove za daljnji razvoj IKT-a.

  Ocijeni članak!