Što je klor?

Trenutno pregledavate Što je klor?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 kolovoza, 2023

Povijest

Klor je kemijski element koji se nalazi u periodnom sustavu elemenata pod simbolom Cl i atomskim brojem 17. Otkriven je 1774. godine od strane švedskog kemičara Carla Wilhelma Scheelea. Nakon otkrića, klor se koristio u različite svrhe, kao što su dezinfekcija vode i izbjeljivanje tekstila.

Svojstva

Klor je žuti zelenkasti plin koji ima specifičan miris. On je izrazito reaktivan element i ima tendenciju da stvara spojeve s drugim elementima. Klor je također jedan od najvažnijih halogena, skupine koja uključuje fluor, brom, jod i astat.

Primjene

Klor ima širok spektar primjena u industriji i svakodnevnom životu. Najpoznatija primjena klora je u proizvodnji dezinfekcijskih sredstava, kao što su klorovi spojevi koji se koriste za dezinfekciju bazena i pitke vode. Također se koristi u proizvodnji plastike, pesticida, lijekova, boja i drugih kemikalija.

Zdravstveni učinci

Klor je esencijalni element za zdravlje ljudi, ali u velikim količinama može biti štetan. Udisanje visokih koncentracija klora može izazvati iritaciju dišnih puteva i pluća. Prolongirani kontakt s kožom također može izazvati iritaciju i oštećenje. Stoga je važno koristiti klor i klorove spojeve s oprezom i u skladu s uputama.

  Ocijeni članak!