Što je korijander

Trenutno pregledavate Što je korijander
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 srpnja, 2023

Povijest korijandera

Korijander (Coriandrum sativum) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici štitarki (Apiaceae). Poznat je po svom karakterističnom mirisu i okusu koji neki opisuju kao svjež, citrusan, a drugi kao miris sapuna. Korijander se koristi kao začin već tisućama godina. Arheološki nalazi ukazuju na to da je korijander bio prisutan u egipatskim grobnicama iz 21. stoljeća prije Krista.

Opis biljke

Korijander je biljka visoka između 40 i 60 centimetara. Ima perasto razdjeljene listove i bijele cvjetove koji se grupiraju u cvatove. Plodovi korijandera su okrugli, smeđe boje i imaju karakterističan miris. Sjemenke korijandera su jestive i često se koriste kao začin. Biljka se uzgaja diljem svijeta, a najveći proizvođači korijandera su Indija, Maroko i Rusija.

Upotreba u kulinarskim jelima

Korijander se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Listovi korijandera se često koriste kao svježi začin u juhama, salatama i jelima od povrća. Sjemenke korijandera se koriste kao začin u mnogim tradicionalnim jelima, kao što su curry, garam masala i tacos. Korijander je također sastojak u popularnom umaku salsa. Osim što daje okus i miris jelima, korijander se vjeruje da ima i ljekovita svojstva, kao što su poboljšanje probave i smanjenje upala.

Prehrambene vrijednosti

Korijander je bogat hranjivim tvarima. Listovi korijandera su izvor vitamina C, vitamina K i vlakana. Sjemenke korijandera sadrže antioksidanse i esencijalne masne kiseline. Korijander je također niskokaloričan i može biti dobar dodatak prehrani za one koji paze na unos kalorija.

Ljekovita svojstva

Korijander se tradicionalno koristi u mnogim kulturama kao ljekovita biljka. Vjeruje se da korijander ima antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva. Također se koristi za ublažavanje probavnih smetnji, kao što su nadutost i grčevi. Neke studije sugeriraju da korijander može imati i blagotvoran učinak na smanjenje razine kolesterola i regulaciju šećera u krvi.

Ukratko

Korijander je biljka koja se koristi kao začin i koja ima dugu povijest upotrebe u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ima karakterističan miris i okus te se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Korijander je bogat hranjivim tvarima i vjeruje se da ima ljekovita svojstva. Bez obzira jeste li ljubitelj njegovog okusa ili ne, korijander je definitivno zanimljiva biljka koja je ostavila svoj trag u svjetskoj kuhinji.

  Ocijeni članak!