Što je melatonin

Trenutno pregledavate Što je melatonin
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 lipnja, 2023

Kako melatonin djeluje na spavanje?

Melatonin je hormon koji proizvodi epifiza, žlijezda smještena u mozgu. Njegova osnovna funkcija je regulacija cirkadijalnog ritma, odnosno unutarnjeg biološkog sata. Melatonin igra ključnu ulogu u regulaciji spavanja i budnosti.

Kada sunce zalazi, tijelo počinje proizvoditi melatonin, što signalizira tijelu da je vrijeme za spavanje. Melatonin pomaže tijelu da se pripremi za odmor i opuštanje.

Uloga melatonina u jetlagu

Putovanje preko vremenskih zona može poremetiti naš unutarnji biološki sat, što rezultira simptomima kao što su umor, nesanica i probleme sa spavanjem. Melatonin se često koristi kao dodatak prehrani kako bi se ublažili simptomi jetlaga. On pomaže tijelu da se prilagodi novom vremenskom režimu i brže povrati normalan cirkadijalni ritam.

Drugi učinci melatonina

Osim regulacije spavanja, melatonin ima i druge važne funkcije u tijelu. On je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, melatonin ima imunomodulatorne učinke i može pomoći u jačanju imunološkog sustava.

Neki istraživači također sugeriraju da melatonin može imati ulogu u prevenciji određenih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdile ove tvrdnje.

Kako povećati razinu melatonina?

Postoje neke strategije koje mogu pomoći u povećanju razine melatonina u tijelu. To uključuje održavanje redovitog rasporeda spavanja, izbjegavanje izlaganja svjetlu prije spavanja, smanjenje stresa i opuštanje prije odlaska na spavanje. Također, određena hrana poput tart cherries i orašastih plodova može sadržavati prirodne tvari koje potiču proizvodnju melatonina.

U zaključku, melatonin je hormon koji igra važnu ulogu u regulaciji spavanja i budnosti. On pomaže tijelu da se pripremi za odmor i opuštanje. Također ima i druge važne funkcije u tijelu, poput zaštite stanica od oštećenja i jačanja imunološkog sustava. Povećanje razine melatonina može se postići usvajanjem zdravih navika spavanja i prehrane.

  Ocijeni članak!