Što je naftalin

Trenutno pregledavate Što je naftalin
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 travnja, 2023

Povijest

Naftalin je organska spojina koja se prvi put izolirala iz nafte u 19. stoljeću. Ime dolazi od latinske riječi ‘nafta’, koja označava naftu.

Svojstva

Naftalin je kristalna tvar koja se pri sobnoj temperaturi javlja u obliku bijelih pločica ili prizmatičnih kristala. Ima specifičan miris i vrlo je lako isparljiv.

Upotreba

Naftalin se koristi u raznim industrijama. Najpoznatija primjena je u proizvodnji kugli za moljenje, u kojima se koristi kao sredstvo za održavanje čistoće i sprečavanje pojave moljaca. Također se koristi kao sirovina u kemijskoj industriji za proizvodnju boja, sintetičkih mirisa i drugih kemijskih spojeva.

Naftalin se također koristi kao insekticid za suzbijanje insekata kao što su moljci, buhe i komarci. Također se koristi u medicini za liječenje određenih kožnih bolesti.

Opasnosti

Naftalin je otrovna tvar koja može izazvati štetne učinke na zdravlje ljudi i životinja ako se udiše ili proguta u velikim količinama. Također može izazvati iritaciju kože i očiju. Stoga je važno pridržavati se sigurnosnih uputa prilikom rukovanja naftalinom.

U zaključku, naftalin je kristalna tvar koja se koristi u raznim industrijama, ali ima i potencijalne opasnosti za zdravlje. Pravilno rukovanje i sigurnosne mjere su važne kako bi se izbjegle negativne posljedice korištenja ove tvari.

  Ocijeni članak!