Što je ovulacija

Trenutno pregledavate Što je ovulacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 listopada, 2023

Kako funkcionira ovulacija?

Ovulacija je proces u ženskom reproduktivnom ciklusu tijekom kojeg jajnik oslobađa zrelu jajnu stanicu. Ovaj proces se događa jednom mjesečno i ključan je za mogućnost začeća. Ovulacija obično traje samo jedan dan, ali jajna stanica može biti održiva oko 24 sata nakon što je oslobođena.

Koji su simptomi ovulacije?

Simptomi ovulacije mogu varirati kod svake žene i mogu uključivati promjene u tjelesnoj temperaturi, promjene u cervikalnoj sluzi, bol u donjem dijelu trbuha ili povećanu seksualnu želju. Ovi simptomi mogu pomoći ženi da odredi kada je najplodnija i kada je najbolje vrijeme za pokušaj začeća.

Kako se može pratiti ovulacija?

Postoje različite metode za praćenje ovulacije. Jedna od najpopularnijih je praćenje bazalne tjelesne temperature, gdje žena svakodnevno mjeri svoju tjelesnu temperaturu kako bi primijetila porast temperature koji se događa tijekom ovulacije. Također se mogu koristiti testovi za ovulaciju koji detektiraju prisutnost luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu, koji se povećava tijekom ovulacije.

Zašto je ovulacija važna?

Ovulacija je ključna za mogućnost začeća. Tijekom ovulacije, jajna stanica putuje kroz jajovode prema maternici, gdje može biti oplodena spermijem. Ako se to dogodi, jajna stanica će se implantirati u stijenku maternice i započeti trudnoću. Ako se jajna stanica ne oplodi, ona će biti izlučena iz tijela tijekom menstruacije.

Koje su moguće poteškoće s ovulacijom?

Neke žene mogu imati nepravilnu ovulaciju ili probleme s ovulacijom. To može biti rezultat hormonalnih poremećaja, stresa, prekomjerne tjelesne težine ili drugih zdravstvenih problema. Ako žena ima problema s ovulacijom i želi zatrudnjeti, može se obratiti liječniku koji će možda preporučiti određene postupke ili lijekove kako bi potaknuo ovulaciju.

  Ocijeni članak!