Što je QR kod

Trenutno pregledavate Što je QR kod
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 rujna, 2023

Povijest QR koda

QR kod, skraćenica od Quick Response Code (brzi odgovor kod), je dvodimenzionalni bar kod koji je razvijen u Japanu 1994. godine. Izumio ga je japanski inženjer Masahiro Hara kao način za brzo i jednostavno čitanje informacija.

Struktura QR koda

QR kod se sastoji od crno-bijelih kvadrata koji tvore mrežu. Svaki kvadrat predstavlja jednu informaciju, a kombinacija kvadrata čini cijeli kod. Struktura QR koda omogućuje pohranjivanje velike količine podataka u relativno malom prostoru.

Upotreba QR koda

QR kodovi se danas koriste u različitim područjima, kao što su marketing, logistika, turizam i još mnogo toga. Mogu se koristiti za povezivanje korisnika s internetskim stranicama, slanje SMS poruka, izravno biranje brojeva telefona ili prikazivanje informacija poput vremena rasporeda letova.

Čitanje QR koda

Za čitanje QR koda potrebno je imati pametni telefon s kamerom i QR čitačem aplikacijom. Kada se kamera usmjeri prema QR kodu, aplikacija ga automatski prepoznaje i izvršava određenu radnju koja je povezana s kodom.

Sigurnost QR koda

Budući da QR kodovi mogu sadržavati različite vrste informacija, važno je biti oprezan prilikom skeniranja nepoznatih kodova. Moguće je da QR kodovi sadrže zlonamjerne poveznice ili viruse koji mogu oštetiti uređaj. Stoga je preporučljivo preuzimati aplikacije samo iz pouzdanih izvora i provjeravati kodove prije skeniranja.

  Ocijeni članak!