Što je sindrom karpalnog tunela?

Trenutno pregledavate Što je sindrom karpalnog tunela?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 lipnja, 2023

Uzroci sindroma karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je medicinski poremećaj koji uzrokuje trnce, utrnulost i bol u ruci i šaci. Glavni uzrok ovog sindroma je pritisak na srednji živac u području zgloba zvanog karpalni tunel. Ovaj pritisak može biti rezultat različitih faktora.

Simptomi sindroma karpalnog tunela

Simptomi sindroma karpalnog tunela mogu se postupno pogoršavati s vremenom. Osoba koja pati od ovog sindroma može osjetiti trnce, utrnulost i bol u ruci, šaci i prstima. Također se može javiti slabost u mišićima ruke, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Dijagnoza i liječenje sindroma karpalnog tunela

Za dijagnozu sindroma karpalnog tunela, liječnik će pregledati simptome i provesti neurološki pregled. Također se može preporučiti elektromiografija (EMG) kako bi se procijenila električna aktivnost mišića i živaca. Liječenje ovog sindroma može uključivati nošenje štitnika za zglob, fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova i upale te u nekim slučajevima, kirurški zahvat.

Prevencija sindroma karpalnog tunela

Preventivne mjere mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja sindroma karpalnog tunela. To uključuje održavanje pravilne pozicije ruku i zglobova prilikom obavljanja aktivnosti koje zahtijevaju ponavljajuće pokrete ruku i prstiju. Također je važno redovito uzimati pauze tijekom takvih aktivnosti kako bi se izbjeglo prekomjerno opterećenje zglobova.

  Ocijeni članak!