Što je tamna energija?

Trenutno pregledavate Što je tamna energija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Podrijetlo i otkriće

Tamna energija je pojam u suvremenoj kozmologiji koji se koristi za opisivanje nepoznate sile koja uzrokuje ubrzano širenje svemira. Ovaj fenomen prvi put je predložio astronom Fritz Zwicky još 1933. godine, no termin ‘tamna energija’ uveden je tek kasnije.

Karakteristike i svojstva

Tamna energija čini oko 68% ukupne energije u svemiru. Ona je odgovorna za ubrzano širenje svemira, suprotno očekivanjima temeljenim na gravitacijskim silama. Ova energija je repulzivna, što znači da djeluje kao negativan pritisak, gurajući galaksije i druge objekte sve dalje od sebe.

Teorije i objašnjenja

Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti prirodu tamne energije. Jedna od njih je teorija kozmološke konstante, koja predlaže da je tamna energija svojstvena prostoru i vremenima. Druga teorija je teorija kvintesencije, koja sugerira postojanje dinamičke tamne energije koja se mijenja tijekom vremena.
Ovaj fenomen još uvijek ostaje jedna od najvećih misterija moderne fizike i kozmologije. Iako se mnogo istražuje i raspravlja o tamnoj energiji, njezina prava priroda i izvor ostaju nedokučeni. Razumijevanje tamne energije ključno je za dublje razumijevanje svemira i njegovog razvoja.

  Ocijeni članak!