Što je to astma?

Trenutno pregledavate Što je to astma?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 svibnja, 2023

Simptomi astme

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koja se često javlja u djetinjstvu, ali može utjecati na ljude svih dobnih skupina. Najčešći simptomi astme uključuju: piskanje pri disanju, kratkoću daha, kašalj i stezanje u prsima. Ovi simptomi mogu biti različitog intenziteta i varirati ovisno o osobi i okolnostima.

Uzroci astme

Uzroci astme nisu u potpunosti poznati, ali se smatra da genetski faktori i izloženost određenim okolišnim tvarima igraju važnu ulogu. Okidači koji mogu izazvati napade astme uključuju: alergene poput peludi, prašine i kućnih ljubimaca, zagađenje zraka, tjelesnu aktivnost, infekcije dišnih puteva i emocionalni stres.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza astme obično uključuje fizički pregled, procjenu simptoma i testove plućne funkcije. Liječenje astme može uključivati upotrebu inhalatora za olakšavanje disanja, lijekove za kontrolu upale i prevenciju napada te izbjegavanje okidača koji izazivaju simptome. Važno je redovito pratiti stanje astme i surađivati s liječnikom radi pravilnog upravljanja bolešću.

Prevencija astme

Iako se astma ne može potpuno spriječiti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja ili pogoršanja simptoma. To uključuje izbjegavanje izlaganja alergenima, održavanje zdravog načina života, redovito vježbanje i pravilan unos lijekova prema uputama liječnika. Također je važno educirati se o astmi i razumjeti vlastite simptome kako bi se pravovremeno djelovalo u slučaju pogoršanja.

  Ocijeni članak!