Što je to biodiverzitet?

Trenutno pregledavate Što je to biodiverzitet?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 svibnja, 2024

Definicija biodiverziteta

Biodiverzitet se odnosi na raznolikost života na Zemlji, uključujući genetsku raznolikost unutar vrsta, raznolikost vrsta i raznolikost ekosustava. To je mjerilo raznolikosti živih organizama na planeti i uključuje biljke, životinje, gljive, mikroorganizme i njihove genetske varijacije.

Genetska raznolikost

Genetska raznolikost se odnosi na varijacije u genima unutar jedne vrste. To je važno jer veća genetska raznolikost omogućava vrsti da se prilagodi promjenama u okolišu, kao što su bolesti ili klimatske promjene. Očuvanje genetske raznolikosti ključno je za dugoročno preživljavanje vrsta.

Raznolikost vrsta

Raznolikost vrsta se odnosi na broj različitih vrsta koje postoje na određenom području. Visoka raznolikost vrsta je važna jer pruža stabilnost ekosustava i osigurava da različiti dijelovi ekosustava obavljaju svoje funkcije. Svaka vrsta ima svoju ulogu u održavanju ravnoteže prirode.

Raznolikost ekosustava

Raznolikost ekosustava se odnosi na različite tipove ekosustava koji postoje na Zemlji. Ekosustavi su zajednice organizama koje žive u određenom području i međusobno su povezane putem ekoloških procesa. Različiti ekosustavi pružaju različite usluge, kao što su proizvodnja hrane, regulacija klime i očuvanje voda.

Ugroženost biodiverziteta

Biodiverzitet je sve više ugrožen zbog ljudskih aktivnosti kao što su uništavanje prirodnih staništa, prekomjerno izlovljavanje i onečišćenje okoliša. Gubitak biodiverziteta ima ozbiljne posljedice na ekosustave i čovječanstvo, uključujući smanjenje poljoprivredne produktivnosti, gubitak prirodnih resursa i povećanu ranjivost na bolesti.

Biodiverzitet je važan za održavanje zdravlja planeta i važno je poduzeti mjere za zaštitu i očuvanje raznolikosti života na Zemlji.

  Ocijeni članak!