Što se određuje ako se želi provesti transfuzija krvi

Trenutno pregledavate Što se određuje ako se želi provesti transfuzija krvi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 studenoga, 2023

Testiranje krvne grupa

Transfuzija krvi je medicinski postupak koji podrazumijeva prenos krvi ili njenih komponenti s jedne osobe na drugu. Prije nego što se provodi transfuzija krvi, važno je odrediti krvnu grupu pacijenta. Testiranje krvne grupe uključuje određivanje antigena na površini crvenih krvnih stanica i prisutnost protutijela u plazmi.

Testiranje Rh faktora

Rh faktor je još jedan važan parametar koji se određuje prije transfuzije krvi. Rh faktor je antigen koji se nalazi na površini crvenih krvnih stanica. Osobe koje imaju Rh faktor smatraju se Rh pozitivnima, dok osobe koje ga nemaju smatraju se Rh negativnima. Kompatibilnost Rh faktora između donora i primatelja krvi važna je kako bi se izbjegle moguće reakcije i komplikacije nakon transfuzije.

Testiranje prisutnosti antitijela

Pored testiranja krvne grupe i Rh faktora, provodi se i testiranje prisutnosti antitijela u plazmi primatelja. Antitijela su proteini koji se stvaraju kao odgovor na prisutnost određenih antigena. Ako se primatelj krvi zarazi antigenima s kojima ima antitijela, može doći do reakcije koja može biti opasna po život. Stoga je važno provjeriti prisutnost antitijela prije transfuzije kako bi se osigurala sigurnost pacijenta.

Testiranje kompatibilnosti

Konačno, prije provođenja transfuzije krvi, potrebno je izvršiti testiranje kompatibilnosti između donora i primatelja. Ovo testiranje uključuje određivanje kompatibilnosti krvnih grupa, Rh faktora i prisutnosti antitijela. Cilj je osigurati da se transfuzija izvrši samo ako su svi parametri kompatibilni i minimizirati rizik od mogućih reakcija ili komplikacija.

U zaključku, prije provođenja transfuzije krvi, važno je odrediti krvnu grupu, Rh faktor, prisutnost antitijela i provesti testiranje kompatibilnosti. Ovi parametri pomažu osigurati sigurnost i uspješnost transfuzijskog postupka, smanjujući rizik od mogućih reakcija i komplikacija kod primatelja krvi.

  Ocijeni članak!