Što se općenito smatra nezgodom na radu

Trenutno pregledavate Što se općenito smatra nezgodom na radu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Statistika nezgoda na radu

Prema istraživanjima, nezgode na radu predstavljaju ozbiljan problem u mnogim industrijama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se dogodi više od 300 milijuna nezgoda na radu diljem svijeta. Ove nezgode rezultiraju ozljedama, bolestima i često imaju dugoročne posljedice za radnike.

Vrste nezgoda na radu

Nezgode na radu mogu biti različite prirode i uzrokovane različitim faktorima. Najčešće vrste nezgoda uključuju padove, udarce, povrede od prekomjerne sile, kemijske opekline i izlaganje opasnim tvarima. Ove nezgode mogu se dogoditi u raznim radnim okruženjima, poput građevinskih mjesta, tvornica, ureda i skladišta.

Uzroci nezgoda na radu

Postoje brojni uzroci nezgoda na radu, uključujući nedovoljnu obuku radnika, neprikladnu sigurnosnu opremu, loše održavanje radnih prostora i nepoštivanje sigurnosnih standarda. Također, umor, stres, nedostatak koncentracije i nepravilna upotreba alata mogu doprinijeti povećanju rizika od nezgoda.

Prevencija nezgoda na radu

Prevencija nezgoda na radu ključna je za osiguranje sigurnosti radnika. To uključuje pružanje odgovarajuće obuke radnicima o sigurnosnim postupcima i pravilnoj uporabi opreme, redovito održavanje radnih prostora, osiguravanje sigurnosne opreme i provođenje redovitih sigurnosnih pregleda. Također je važno poticati svijest o sigurnosti među radnicima i promicati kulturu sigurnosti na radnom mjestu.

Zakonodavstvo o nezgodama na radu

Svaka zemlja ima svoje zakone i propise koji reguliraju pitanja vezana uz nezgode na radu. Ovi zakoni obično uključuju odgovornost poslodavaca za osiguranje sigurnih radnih uvjeta, prava radnika na naknadu za ozljede na radu i postupke za prijavljivanje nezgoda. Održavanje i provođenje zakona o nezgodama na radu ključno je za zaštitu radnika i smanjenje broja nezgoda.

  Ocijeni članak!