Što su cjelovite žitarice

Trenutno pregledavate Što su cjelovite žitarice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 svibnja, 2024

Definicija cjelovitih žitarica

Cjelovite žitarice su sjemenke biljaka iz porodice trava koje se koriste kao hrana. One se sastoje od tri dijela: klica, mekinje i endosperma. Cjelovite žitarice se razlikuju od rafiniranih žitarica jer zadržavaju sve ove dijelove, dok se kod rafiniranih žitarica uklanjaju klica i mekinje, ostavljajući samo endosperm.

Prednosti konzumiranja cjelovitih žitarica

Konzumiranje cjelovitih žitarica ima brojne zdravstvene prednosti. One su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Vlakna u cjelovitim žitaricama pomažu u regulaciji probave, smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, te održavanju zdrave tjelesne težine. Također, konzumiranje cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Primjeri cjelovitih žitarica

Neke od najpoznatijih cjelovitih žitarica su pšenica, ječam, zob, riža, kukuruz, raž, proso, heljda i kvinoja. Ove žitarice se mogu koristiti u raznim oblicima kao što su kruh, tjestenina, pahuljice, brašno i integralni riža.

Kako uključiti cjelovite žitarice u prehranu

Postoji mnogo načina kako možete uključiti cjelovite žitarice u svoju prehranu. Možete zamijeniti rafinirane žitarice cjelovitim verzijama, kao što je zamjena bijelog kruha sa cjelovitim kruhom. Također, možete kuhati integralnu rižu umjesto bijele ili dodavati cjelovite žitarice u salate, juhe i smoothieje. Važno je samo provjeriti da su proizvodi koje kupujete zaista cjeloviti, jer se neki proizvodi mogu reklamirati kao cjeloviti, iako nisu u potpunosti.

Zaključak

Cjelovite žitarice su važan dio zdrave prehrane. Njihova konzumacija može pružiti mnoge zdravstvene prednosti i pomoći u održavanju općeg zdravlja. Stoga, preporučuje se uključiti cjelovite žitarice u svoju prehranu kako biste osigurali adekvatnu prehranu i podržali svoje zdravlje.

  Ocijeni članak!