Što su gilde

Trenutno pregledavate Što su gilde
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2023

Povijest gilda

Gilde su organizacije koje datiraju još iz srednjeg vijeka. One su nastale kao udruženja zanatlija i trgovaca s ciljem zaštite i promicanja njihovih interesa. Prve gilde su se pojavile u europskim gradovima kao odgovor na potrebu za regulacijom trgovine i zanata.

Struktura gilde

Gilde su bile organizirane hijerarhijski, s vlastitim statutima i pravilima koja su regulirala rad i ponašanje članova. Svaka gilda je imala svoje vodstvo koje je nadgledalo provođenje tih pravila. Članovi gilde su bili obvezni plaćati članarinu i slijediti određene standarde kvalitete i stručnosti.

Funkcije gilde

Gilde su obavljale različite funkcije u društvu. One su osiguravale edukaciju i obuku za nove članove, čime su osiguravale kontinuitet znanja i vještina. Također, gilde su se brinule o socijalnoj sigurnosti svojih članova, pružajući pomoć u slučaju bolesti, nesreća ili smrti.

Utjecaj gilda

Gilde su imale značajan utjecaj na ekonomiju i društvo. Kroz reguliranje trgovine i zanata, osiguravale su kvalitetu proizvoda i usluga te štitile interese svojih članova. Također, gilde su bile važan politički faktor, jer su imale svoje predstavnike u gradskim vijećima i sudjelovale u donošenju odluka koje su se ticale njihovih djelatnosti.

Pad gilda

S razvojem industrijske revolucije i modernog kapitalizma, uloga gilda postupno je izgubila na važnosti. Industrijska proizvodnja i trgovina postale su sve složenije i zahtijevale su drugačije oblike organizacije. Danas su gilde rijetkost, ali ostavile su trajan utjecaj na razvoj zanatskih i trgovačkih profesija.

  Ocijeni članak!