Što su kalorije?

Trenutno pregledavate Što su kalorije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 kolovoza, 2023

Kalorije kao mjera energije

Kalorije su mjera energije koju tijelo dobiva iz hrane i pića. One nam pružaju energiju koja nam je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su hodanje, disanje, spavanje i obavljanje fizičkog rada. Kalorije su ključne za održavanje tjelesnih funkcija i omogućuju nam da živimo i opstanemo.

Definicija i izvor kalorija

Kalorija je jedinica energije koja se koristi za mjerenje količine energije koju hrana ili piće pružaju našem tijelu. Prema definiciji, kalorija je količina energije potrebna za zagrijavanje jednog grama vode za jedan stupanj Celzijusa. Izvor kalorija su ugljikohidrati, proteini i masti koje se nalaze u hrani i piću.

Uloga kalorija u tijelu

Kalorije imaju ključnu ulogu u održavanju tjelesne težine i zdravlja. Kada unosimo više kalorija nego što naše tijelo troši, višak se pohranjuje u obliku masnih naslaga. To može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i razvoja raznih zdravstvenih problema. S druge strane, kada unosimo manje kalorija nego što tijelo troši, dolazi do gubitka tjelesne težine. Ravnoteža unosa i potrošnje kalorija ključna je za održavanje zdrave tjelesne težine.

Kako izračunati kalorije

Da bismo znali koliko kalorija unosimo, važno je pratiti količinu hrane i pića koje konzumiramo. Postoje različite metode za izračunavanje kalorija, kao što su korištenje tablica nutritivnih vrijednosti, praćenje unosa hrane putem aplikacija ili vođenje dnevnika prehrane. Također je važno uzeti u obzir individualne potrebe tijela, kao što su spol, dob, tjelesna aktivnost i zdravstveno stanje.

Zaključak

Kalorije su mjera energije koju dobivamo iz hrane i pića. One su ključne za održavanje tjelesnih funkcija i omogućuju nam da obavljamo svakodnevne aktivnosti. Važno je održavati ravnotežu unosa i potrošnje kalorija kako bismo održali zdravu tjelesnu težinu i dobro zdravlje.

  Ocijeni članak!