Što su pridjevi

Trenutno pregledavate Što su pridjevi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 svibnja, 2023

Povijest pridjeva

Pridjevi su dio gramatike koji se koristi za opisivanje ili određivanje imenica. Riječ ‘pridjev’ dolazi od latinskog ‘adjectivus’, što znači ‘dodan’. Pridjevi su prisutni u gotovo svim jezicima i igraju važnu ulogu u konstrukciji rečenica.

Vrste pridjeva

Postoje različite vrste pridjeva koje se koriste za opisivanje različitih karakteristika imenica. Neki od najčešćih tipova pridjeva su opisni pridjevi, komparativni pridjevi, superlativni pridjevi, posvojni pridjevi, brojni pridjevi i demonstrativni pridjevi.

Opisne karakteristike pridjeva

Opisni pridjevi koriste se za opisivanje imenica i dodavanje dodatnih informacija o njima. Na primjer, u rečenici ‘plavi auto’, ‘plavi’ je opisni pridjev koji opisuje boju automobila.

Komparativni i superlativni pridjevi

Komparativni pridjevi koriste se za uspoređivanje dviju imenica, dok superlativni pridjevi koriste se za izražavanje najviše ili najmanje karakteristike imenice. Na primjer, u rečenici ‘brži auto’, ‘brži’ je komparativni pridjev koji uspoređuje brzinu dva automobila.

Posvojni pridjevi

Posvojni pridjevi koriste se za označavanje pripadnosti imenici. Na primjer, u rečenici ‘majčin dom’, ‘majčin’ je posvojni pridjev koji označava da dom pripada majci.

Brojni pridjevi

Brojni pridjevi koriste se za označavanje količine ili broja imenica. Na primjer, u rečenici ‘pet knjiga’, ‘pet’ je brojni pridjev koji označava da se radi o pet knjiga.

Demonstrativni pridjevi

Demonstrativni pridjevi koriste se za pokazivanje na određenu imenicu. Na primjer, u rečenici ‘ovaj stol’, ‘ovaj’ je demonstrativni pridjev koji pokazuje na određeni stol.

Zaključak

Pridjevi su važan dio gramatike koji se koristi za opisivanje i određivanje imenica. Oni pružaju dodatne informacije o imenicama i omogućuju nam da izrazimo različite karakteristike i odnose među njima.

  Ocijeni članak!