Što su urati

Trenutno pregledavate Što su urati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 veljače, 2024

Urati – temeljni koncept

Urati su soli mokraćne kiseline koje nastaju kao rezultat metabolizma purina. Purini su prirodne tvari koje se nalaze u mnogim namirnicama, a mogu se i proizvesti unutar tijela. Kada se purini razgrađuju, mokraćna kiselina se formira kao nusproizvod. Urati se obično rastvaraju u krvi i izlučuju putem bubrega, ali ponekad se mogu nakupiti u tijelu.

Veza između urata i gihta

Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se urati nakupljaju u zglobovima i tkivima. Kad se urati talože u zglobovima, može doći do upale, otoka i jakih bolova. Giht je često povezan s visokom razinom urata u krvi, što može biti rezultat prekomjerne proizvodnje urata ili smanjene sposobnosti bubrega da ih izlučuje.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza gihta obično uključuje testiranje razine urata u krvi i pregled simptoma. Liječenje gihta može uključivati lijekove za smanjenje upale i bolova, kao i lijekove koji smanjuju razinu urata u krvi. Promjene u prehrani, uključujući smanjenje unosa purina, također mogu pomoći u smanjenju rizika od gihta.

Prevencija

Prevencija gihta uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola, hidrataciju tijela i izbjegavanje namirnica koje su bogate purinima. Redovito vježbanje i pridržavanje zdravog načina života također mogu smanjiti rizik od gihta.

Zaključak

Urati su soli mokraćne kiseline koje nastaju kao rezultat metabolizma purina. Nakupljanje urata u zglobovima i tkivima može dovesti do gihta, oblika artritisa koji uzrokuje upalu, otok i bolove u zglobovima. Dijagnoza gihta uključuje testiranje razine urata u krvi i pregled simptoma, dok se liječenje može sastojati od lijekova i promjena u prehrani. Prevencija gihta uključuje održavanje zdravog načina života i izbjegavanje namirnica bogatih purinima.

  Ocijeni članak!