Što su Windowsi

Trenutno pregledavate Što su Windowsi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 siječnja, 2024

Povijest Windowsa

Windowsi su operacijski sustav razvijen od strane Microsofta. Prva verzija Windowsa, nazvana Windows 1.0, objavljena je 1985. godine. Od tada, Windows je postao jedan od najpopularnijih operacijskih sustava u svijetu.

Karakteristike Windowsa

Windowsi su poznati po svojoj jednostavnosti korištenja i širokom rasponu funkcionalnosti. Korisnici mogu pristupiti različitim programima, igrama i alatima koji su dizajnirani za rad na Windows platformi. Također, Windowsi podržavaju razne vrste hardvera i periferija, što omogućava korisnicima da prilagode svoje računalno iskustvo prema svojim potrebama.

Različite verzije Windowsa

Tijekom godina, Microsoft je izdao različite verzije Windowsa, svaka s novim značajkama i poboljšanjima. Neki od najpoznatijih verzija su Windows 95, Windows XP, Windows 7, Windows 8 i najnoviji Windows 10. Svaka verzija donosi novi izgled sučelja, poboljšanu sigurnost i optimizaciju performansi.

Windows aplikacije

Windowsi podržavaju širok spektar aplikacija, uključujući uredske programe, igre, multimedijalne alate i internet preglednike. Microsoft Office paket, koji uključuje Word, Excel i PowerPoint, jedan je od najpopularnijih programa na Windows platformi. Također, Windows korisnicima omogućuje pristup Windows trgovini, gdje mogu preuzeti razne aplikacije i igre.

Sigurnost Windowsa

Microsoft kontinuirano radi na poboljšanju sigurnosti Windowsa. Redovito izdaju zakrpe i ažuriranja kako bi otklonili sigurnosne propuste i zaštitili korisnike od zlonamjernog softvera. Windows također ima ugrađeni firewall i antivirusnu zaštitu kako bi osigurao sigurno korištenje računala.

Budućnost Windowsa

Microsoft nastavlja razvijati nove verzije Windowsa i uvodi nove tehnologije kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Nedavno su najavili Windows 11, koji donosi novi izgled sučelja i poboljšane performanse. Također, Microsoft se fokusira na integraciju Windowsa s drugim uređajima, poput pametnih telefona i tableta, kako bi omogućio bolju povezanost i prenosivost podataka.

Zaključak

Windowsi su popularan operacijski sustav razvijen od strane Microsofta. Oni pružaju korisnicima širok raspon funkcionalnosti i podržavaju različite vrste aplikacija i hardvera. Microsoft nastavlja ulagati u razvoj Windowsa kako bi poboljšao korisničko iskustvo i sigurnost.

  Ocijeni članak!