Što znači Torcida

Trenutno pregledavate Što znači Torcida
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 srpnja, 2023

Povijest i nastanak Torcide

Torcida je ime navijačke skupine koja prati splitski nogometni klub Hajduk. Skupina je osnovana 1950-ih godina i jedna je od najstarijih i najpoznatijih navijačkih skupina u Hrvatskoj. Ime Torcida potječe od talijanskog izraza ‘torcere’, što znači navijati.

Simboli i obilježja

Torcida se ističe svojim prepoznatljivim simbolima i obilježjima. Najpoznatiji su plavi i bijeli šalovi s natpisom ‘Torcida’, koji se nose na stadionu tijekom utakmica. Također, često se koriste razni transparenti, zastave i baklje kako bi se stvorila atmosfera podrške klubu.

Socijalni angažman

Torcida nije samo navijačka skupina, već ima i značajan socijalni angažman. Članovi Torcide sudjeluju u humanitarnim akcijama, organiziraju donacije za potrebite te promiču pozitivne vrijednosti među mladima. Također, Torcida je poznata po svojoj podršci Hajduku u teškim vremenima, kada je klub imao financijskih problema ili se borio za opstanak.

Utjecaj na navijanje

Torcida je postala prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Njihova strastvena podrška klubu i atmosfera koju stvaraju na stadionu često su inspiracija drugim navijačkim skupinama. Torcida je postala simbol zajedništva među navijačima i ljubavi prema klubu.

Zaključak

Torcida predstavlja više od obične navijačke skupine. Njihov dugogodišnji angažman, podrška klubu i pozitivan utjecaj na društvo čine ih posebnima. Torcida je sinonim za strast, ljubav prema nogometu i vjernost klubu. Njihova prisutnost na stadionu uvijek je dobrodošla i pridonosi atmosferi koja čini nogomet jedinstvenim iskustvom.

  Ocijeni članak!