Tko je izumio kravatu

Trenutno pregledavate Tko je izumio kravatu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 lipnja, 2024

Povijest kravate

Kravata je jedan od najpoznatijih modnih dodataka muške odjeće, ali malo ljudi zna tko ju je zapravo izumio. Povijest kravate ima dugu i zanimljivu priču koja seže unatrag nekoliko stoljeća.

Hrvatski korijeni

Iako mnogi vjeruju da je kravata francuskog ili engleskog podrijetla, istina je da je njezin izum povezan s Hrvatskom. Kravata je zapravo evolucija vojničke marame koju su nosili hrvatski vojnici tijekom 17. stoljeća.

Legendarna posjeta Parizu

Početkom 17. stoljeća, hrvatski vojnici su posjetili Pariz kako bi pružili podršku francuskim trupama u ratovima. Njihova odjeća, uključujući marame oko vrata, privukla je pažnju pariških građana. Kravata je tada postala pravi hit u francuskom društvu i brzo se proširila Europom.

Modni trendovi

Tijekom povijesti, kravata je prolazila kroz različite stilove i oblike. U 18. i 19. stoljeću, kravate su bile široke i raskošne, s bogatim uzorcima i bojama. Kasnije, u 20. stoljeću, popularnost su stekle uske kravate koje su postale simbol elegancije i sofisticiranosti.

Suživot s modernim doba

Danas, kravata je neizostavan dio formalnih odijela i poslovnog svijeta. Postoje različiti načini vezivanja kravate, kao što su windsor, polu-windsor, četvrtasti čvor i mnogi drugi. Kravate dolaze u raznim bojama, uzorcima i materijalima, pružajući muškarcima mogućnost da izraze svoj stil i osobnost.

Kravata je postala simbol elegancije, autoriteta i dobrog ukusa. Bez obzira na to tko ju je točno izumio, njezin utjecaj na modu i stil ostaje neporeciv.

  Ocijeni članak!