Tko je Kastor

Trenutno pregledavate Tko je Kastor
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 srpnja, 2023

Povijest Kastora

Kastor je bio jedan od poznatih likova iz grčke mitologije. On je bio dio mitološkog para poznatog kao Dioskuri, zajedno s bratom Poluksom. Kastor je bio sin Zeusa i Lede, dok je Poluks bio sin Zeusa i Ledeinog supruga Tyndarea.

Kastor i Poluks su bili poznati po svom junaštvu i hrabrosti. Bili su članovi Argonauta i sudjelovali su u mnogim poznatim mitološkim avanturama. Kastor je bio vješt jahač i ratnik, dok je Poluks bio izvrstan boksač i mačevalac.

Legenda o Kastoru

Prema jednoj od najpoznatijih legendi, Kastor je bio smrtnik, dok je Poluks bio besmrtan. Kada je Kastor ubijen u borbi, Poluks je bio slomljen od tuge. Molio je Zevsa da mu vrati brata, a Zevs je odlučio da će Kastor i Poluks provoditi polovicu vremena na Olimpu kao besmrtnici, a drugu polovicu vremena u podzemnom svijetu kao smrtnici.

Kult Kastora

Kastor je bio poštovan i obožavan u drevnoj Grčkoj. Bio je često prikazivan kao mladić s konjem, simbolizirajući njegove sposobnosti kao jahača. Postojali su hramovi i svetišta posvećeni Kastoru, gdje su se održavali rituali i svečanosti u njegovu čast.

Kastor je također bio povezan s konjima i jahačima. Bio je zaštitnik jahača i ratnika te je često prizivan u molitvama za sreću i sigurnost tijekom vožnje ili borbe.

Kastor je jedan od najpoznatijih likova iz grčke mitologije i njegova priča i kult ostaju važni dio povijesti i kulture.

  Ocijeni članak!