Tko je razvio Internet Explorer

Trenutno pregledavate Tko je razvio Internet Explorer
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 lipnja, 2023

Povijest Internet Explorera

Internet Explorer je web preglednik koji je razvio Microsoft Corporation. Prva verzija ovog preglednika, poznata kao Internet Explorer 1, objavljena je 16. kolovoza 1995. godine. Razvoj Internet Explorera započeo je kao odgovor na popularnost Netscape Navigatora, tada vodećeg preglednika na tržištu.

Rani razvoj

Originalna verzija Internet Explorera temeljila se na Mosaic web pregledniku, koji je razvijen na Sveučilištu Illinois. Tim inženjera iz Microsofta, predvođen Thomasom Reardon, radio je na unapređenju Mosaic koda i stvaranju novog preglednika.

Verzije i inovacije

Internet Explorer je prošao kroz mnoge verzije tijekom godina. Svaka nova verzija donosila je poboljšanja u performansama, sigurnosti i funkcionalnostima. Jedna od najznačajnijih inovacija u Internet Exploreru bila je uvođenje ActiveX tehnologije koja je omogućila interaktivnost web stranica.

Konkurencija i pad popularnosti

Unatoč svojoj prvobitnoj popularnosti, Internet Explorer je s vremenom izgubio tržišni udio zbog konkurencije drugih preglednika poput Mozille Firefox i Google Chromea. Microsoft je prestao razvijati Internet Explorer nakon verzije 11 koja je objavljena 2013. godine. Umjesto toga, fokusirali su se na novi preglednik Edge koji je uveden s Windows 10 operativnim sustavom.

Nasljednik i zaključak

Iako je Internet Explorer izgubio popularnost, ima značajno mjesto u povijesti interneta kao jedan od prvih široko korištenih preglednika. Njegov nasljednik, Microsoft Edge, sada je glavni preglednik tvrtke Microsoft. Internet Explorer je ostavio veliki utjecaj na razvoj weba i otvorio put za daljnje inovacije u području web preglednika.

  Ocijeni članak!