Tko su hipiji

Trenutno pregledavate Tko su hipiji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 veljače, 2024

Povijest hipija

Hipi pokret je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 1960-ih godina. Ova kontrakultura je proizašla iz nezadovoljstva mladih generacija s društvenim i političkim sustavom toga vremena. Hipiji su se zalagali za mir, ljubav, slobodu i jednakost.

Načela hipi pokreta

Hipiji su se protivili ratu, nasilju i materijalizmu. Vjerovali su u snagu ljubavi i zajedništva te su promovirali ideju o životu u skladu s prirodom. Odbacivali su tradicionalne vrijednosti i umjesto toga su njegovali slobodan duh, umjetnost, glazbu i eksperimentiranje s drogama.

Moda i stil

Hipi pokret je imao svoj prepoznatljiv stil odijevanja. Karakteristični elementi su bili dugačke haljine, cvjetni uzorci, traperice, šarene trake oko glave i sandale. Osim toga, hipiji su često nosili perlice, privjeske i druge ukrase kao simbole svojih ideala.

Muzika

Glazba je imala posebno važnu ulogu u hipi pokretu. Rock i folk glazba su bili najpopularniji žanrovi među hipijima. Neki od najpoznatijih hipi izvođača su Jimi Hendrix, The Beatles, Bob Dylan i Janis Joplin. Glazba je bila sredstvo izražavanja njihovih političkih i društvenih uvjerenja.

Naslijeđe hipi pokreta

Hipi pokret je ostavio trajan utjecaj na društvo. Njihovi ideali mira, ljubavi i slobode su inspirirali mnoge generacije nakon njih. Hipi filozofija je utjecala na razvoj ekološkog pokreta, feminizma i borbe za ljudska prava. Danas se hipi stil i simboli često koriste kao dio popularne kulture.

  Ocijeni članak!