Tko su Turci Seldžuci

Trenutno pregledavate Tko su Turci Seldžuci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 veljače, 2024

Povijest

Turci Seldžuci su srednjovjekovni nomadski turkijski narod koji je bio poznat po svojoj vojnoj snazi i osvajanjima. Oni su se pojavili u 10. stoljeću i stvorili jedno od najmoćnijih carstava tog vremena.

Formiranje carstva

Carstvo Turaka Seldžuka osnovano je u 11. stoljeću pod vodstvom Seldžuka, vođe turskog plemena. Seldžuci su postali poznati po svojim ratničkim vještinama i brzim osvajanjima.

Osvajanja

Turci Seldžuci su proširili svoje carstvo na širokom području, uključujući dijelove Azije, Bliskog istoka i Europe. Osvojili su teritorije koje su ranije bile pod vlašću Bizanta i drugih regionalnih sila.

Kultura

Turci Seldžuci su donijeli svoju kulturu i tradiciju na područja koja su osvojili. Njihova umjetnost, arhitektura i književnost ostavili su trajni utjecaj na regiju. Također su bili poznati po svojoj toleranciji prema drugim religijama i kulturama.

Naslijeđe

Iako je carstvo Turaka Seldžuka prestalo postojati u 13. stoljeću, njihov utjecaj i naslijeđe ostali su prisutni u regiji. Turci Seldžuci smatraju se važnim dijelom turske povijesti i identiteta.

  Ocijeni članak!