Treba li antibiotik popiti do kraja

Trenutno pregledavate Treba li antibiotik popiti do kraja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 kolovoza, 2023

Kada je potrebno uzimati antibiotike?

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Oni djeluju tako da ubijaju ili usporavaju rast bakterija u tijelu. Antibiotici se najčešće propisuju kada je infekcija ozbiljna ili se ne može izliječiti drugim metodama.

Zašto je važno završiti cijeli tijek antibiotika?

Mnogi ljudi vjeruju da je dovoljno uzimati antibiotike samo dok se simptomi infekcije ne povuku. Međutim, stručnjaci preporučuju da se antibiotik popije do kraja, čak i kada se osoba osjeća bolje. To je važno jer se nekih bakterija ne može potpuno eliminirati iz tijela ako se antibiotik prekine prerano. Preostale bakterije mogu postati otporne na lijekove i izazvati ponovnu infekciju koja je teže liječiti.

Koje su posljedice nepotpunog uzimanja antibiotika?

Nepotpuno uzimanje antibiotika može imati ozbiljne posljedice. Kao što je već spomenuto, preostale bakterije mogu postati otporne na lijekove i uzrokovati ponovnu infekciju. Osim toga, nepotpuno uzimanje antibiotika može rezultirati slabijim učinkom lijeka, što produljuje trajanje infekcije i povećava rizik od komplikacija.

Kako pravilno uzimati antibiotik?

Da biste pravilno uzeli antibiotik, trebate slijediti upute svog liječnika ili farmaceuta. Uobičajeno je uzimati antibiotik u redovitim razmacima tijekom određenog vremenskog razdoblja. Važno je ne preskakati doze i ne prekidati terapiju prije vremena. Čak i ako se osjećate bolje, trebate završiti cijeli tijek antibiotika kako biste osigurali potpuno izlječenje.

Kada se posavjetovati s liječnikom?

Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja o uzimanju antibiotika, uvijek se posavjetujte s liječnikom. On će vam dati najbolje savjete i upute kako pravilno koristiti antibiotik za vašu specifičnu infekciju.

  Ocijeni članak!