U čemu je simbolika zelenog božićnog drvca

Trenutno pregledavate U čemu je simbolika zelenog božićnog drvca
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2024

Povijest božićnog drvca

Božićno drvce je tradicionalni simbol Božića koji ima dugu povijest. Prvi zapisi o korištenju zelenog drvca kao dijela božićnih običaja datiraju još iz 16. stoljeća u Njemačkoj. Tada su se ljudi okupljali oko drvca i ukrašavali ga svijećama, voćem i drugim ukrasima. Ova tradicija se s vremenom proširila diljem Europe i svijeta.

Simbolika zelenog božićnog drvca

Božićno drvce ima mnoge simboličke značajke. Prvo, zelena boja drvca predstavlja život i obnovu. U vrijeme Božića, kada je priroda uspavana, zeleno drvo simbolizira nadu i obnovu života. Također, zelena boja je povezana s prirodom i ekologijom, podsjećajući nas na važnost očuvanja okoliša.

Druga ključna simbolika božićnog drvca je njegova oblika. Obično je drvce piramidalnog oblika, što simbolizira uspon prema nebu. To može predstavljati duhovnu dimenziju Božića i podsjećati nas na vjeru i nadu.

Ukrasi na božićnom drvcu

Ukrasi na božićnom drvcu također imaju svoju simboliku. Svijeće simboliziraju svjetlost i toplinu, dok kuglice predstavljaju plodnost i obilje. Zvijezda na vrhu drvca simbolizira Betlehemsku zvijezdu koja je navodila tri mudraca prema Isusu. Ovi ukrasi zajedno stvaraju prekrasan i simboličan prikaz Božića.

Božićno drvce danas

Božićno drvce je postalo središnji simbol Božića diljem svijeta. Mnoge obitelji ga postavljaju u svoje domove kao dio božićnih tradicija. Osim što je ukras, drvce stvara posebnu atmosferu i donosi radost i veselje u vrijeme blagdana. Simbolika zelenog božićnog drvca nas podsjeća na važnost nade, vjere i obnove u životu, te nas povezuje s prirodom i očuvanjem okoliša.

  Ocijeni članak!