U kojem roku treba odjaviti auto

Trenutno pregledavate U kojem roku treba odjaviti auto
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2024

Kako odjaviti auto?

Odjava auta je postupak kojim se vozilo uklanja iz registra i prestaje biti registrirano vozilo. U Republici Hrvatskoj postoji određeni rok u kojem je potrebno odjaviti auto nakon što se više ne koristi ili se prodaje.

Rok za odjavu auta

Rok za odjavu auta u Hrvatskoj je 15 dana od prestanka korištenja vozila ili od prodaje. Nakon isteka tog roka, vlasnik vozila može biti kažnjen novčanom kaznom. Važno je napomenuti da je odjava auta obavezna, bez obzira na to što se vozilo ne koristi ili je prodano.

Postupak odjave auta

Da biste odjavili auto, potrebno je poduzeti određene korake. Prvo, trebate prikupiti potrebnu dokumentaciju, uključujući prometnu dozvolu, osobnu iskaznicu i dokaz o vlasništvu vozila. Zatim, trebate posjetiti najbližu ispostavu MUP-a ili ovlaštenog centra za tehnički pregled kako biste podnijeli zahtjev za odjavom auta. Tijekom postupka odjave, vozilo će biti pregledano kako bi se provjerilo je li u ispravnom stanju i jesu li svi dokumenti ispunjeni.

Kazne za neodjavljeno vozilo

Ako vlasnik ne odjavi auto u propisanom roku, može biti kažnjen novčanom kaznom. Visina kazne ovisi o propisima države i može varirati. Osim toga, neodjavljeno vozilo može izazvati dodatne probleme, poput plaćanja poreza i osiguranja za vozilo koje se više ne koristi.

Zaključak

Odjava auta je obavezan korak koji vlasnici vozila moraju poduzeti nakon prestanka korištenja ili prodaje vozila. Rok za odjavu auta u Hrvatskoj je 15 dana, a postupak uključuje prikupljanje dokumentacije i posjet ispostavi MUP-a ili ovlaštenom centru za tehnički pregled. Neodjavljeno vozilo može rezultirati novčanom kaznom i drugim problemima, stoga je važno pridržavati se propisa i pravovremeno odjaviti auto.

  Ocijeni članak!