U kojoj je županiji Zagreb?

Trenutno pregledavate U kojoj je županiji Zagreb?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 kolovoza, 2023

Zagreb – Glavni grad Hrvatske

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i najveći grad u zemlji. Smješten je na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, ali u kojoj županiji se zapravo nalazi?

Grad Zagreb

Grad Zagreb je jedinica lokalne samouprave koja obuhvaća sam grad Zagreb i okolna naselja. Međutim, kada govorimo o županijama, Zagreb je posebna jedinica koja se naziva Grad Zagreb, a ne pripada nijednoj od ostalih županija.

Županije u Hrvatskoj

Hrvatska se sastoji od 20 županija i Grad Zagreb kao posebne jedinice. Županije su administrativne jedinice koje imaju svoje županijske sjedište i vlastitu samoupravu. Svaka županija ima svoje specifičnosti i odgovorna je za određene javne usluge i infrastrukturu na svom području.

Grad Zagreb kao posebna jedinica

Grad Zagreb je posebna jedinica koja ima status županije. To znači da Grad Zagreb ima iste ovlasti i nadležnosti kao i druge županije u Hrvatskoj. Grad Zagreb ima svoju županijsku skupštinu, župana i županijsku administraciju.

Zaključak

U kojoj je županiji Zagreb? Zagreb je posebna jedinica koja se naziva Grad Zagreb i ima status županije. To znači da se Zagreb ne nalazi u nijednoj od ostalih županija u Hrvatskoj, već je samostalna jedinica s vlastitom županijskom administracijom.

  Ocijeni članak!