U kojoj se krvnoj žili može izmjeriti najveći tlak?

Trenutno pregledavate U kojoj se krvnoj žili može izmjeriti najveći tlak?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 veljače, 2024

Arterija kao izvor najvećeg tlaka

Arterije su krvne žile koje prenose krv iz srca u ostatak tijela. One su elastične i sposobne izdržati visoki tlak krvi koji se generira u srcu tijekom sistole, kada se srčani mišić skuplja i pumpa krv u arterijski sustav. Stoga, arterija je mjesto gdje se može izmjeriti najveći tlak u krvi.

Metoda mjerenja krvnog tlaka

Najčešća metoda mjerenja krvnog tlaka je sfigmomanometrija. Ova tehnika uključuje upotrebu manžete koja se stavlja oko nadlaktice i pritiska na arteriju radi ometanja protoka krvi. Zatim se manometar koristi za očitavanje tlaka u manžeti. Kada se tlak u manžeti postupno smanjuje, sluša se zvuk koronarnog protoka krvi kako bi se odredio sistolički tlak (najviši tlak) i dijastolički tlak (najniži tlak).

Razlike u tlaku u različitim arterijama

Unutar arterijskog sustava, tlak se razlikuje ovisno o tome gdje se mjeri. Na primjer, sistolički tlak u aorti, najvećoj arteriji u tijelu, bit će veći u usporedbi s manjim arterijama periferije. To je zato što se tlak postupno smanjuje kako krv teče iz srca prema manjim arterijama i kapilarima. Međutim, dijastolički tlak će biti relativno konstantan u svim arterijama.

Zaključak

Arterija je krvna žila u kojoj se može izmjeriti najveći tlak. Metoda sfigmomanometrije omogućuje precizno mjerenje sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Važno je redovito provjeravati krvni tlak kako bi se otkrile eventualne abnormalnosti i poduzele potrebne mjere za održavanje zdravlja srca i krvnih žila.

  Ocijeni članak!