U koliko se klanja

Trenutno pregledavate U koliko se klanja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 travnja, 2024

Broj obavljenih namaza

U islamu, vjernici obavljaju pet dnevnih namaza. Svaki namaz sastoji se od određenog broja rakata, odnosno ciklusa molitve. Ukupan broj rakata za svaki namaz varira.

Broj rakata po namazu

Prvi namaz u danu je zora (fajr), koji se sastoji od 2 rakata. Zatim slijedi podne (dhuhr) namaz s 4 rakata. Nakon podnevnog namaza, dolazi vrijeme za ikindiju namaz, koji također ima 4 rakata. Nakon ikindije, slijedi akšam namaz, koji se sastoji od 3 rakata. Posljednji namaz u danu je jacija namaz, koji ima 4 rakata.

Ukupan broj rakata

Dakle, ukupan broj rakata za sve dnevne namaze iznosi 17. Ovo je standardni broj rakata, ali postoje i dodatni sunnet i nafil namazi koje vjernici mogu obaviti ako žele.

Pravila i vrijeme obavljanja

Pravila i vrijeme obavljanja namaza detaljno su opisana u islamskom zakonu, poznatom kao šerijat. Vjernici se mole prema određenim smjernicama, uključujući pravilan položaj tijela, pravilno izgovaranje dova i oblačenje prikladne odjeće. Također, namazi se obavljaju u određeno vrijeme, koje se određuje prema položaju sunca.

Zaključak

Obavljanje namaza je važan dio vjerske prakse u islamu. Vjernici obavljaju pet dnevnih namaza, s ukupno 17 rakata. Obavljanje namaza prema propisanim pravilima i vremenu ima duhovni i duševni značaj za muslimane.

  Ocijeni članak!