Za koje zemlje nije potrebna viza

Trenutno pregledavate Za koje zemlje nije potrebna viza
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 prosinca, 2023

EU zemlje

Većina zemalja članica Europske unije omogućava putovanje bez vize za državljane drugih članica. To uključuje zemlje poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i mnoge druge. Putnici iz ovih zemalja mogu slobodno putovati unutar EU pod uvjetom da imaju važeći identifikacijski dokument.

Države potpisnice Schengenskog sporazuma

Države koje su potpisnice Schengenskog sporazuma omogućavaju putovanje bez vize za državljane drugih potpisnica. To uključuje zemlje poput Austrije, Belgije, Nizozemske, Švedske i mnoge druge. Putnici iz ovih zemalja mogu slobodno putovati unutar Schengenskog prostora bez potrebe za vizom.

Zemlje s bilateralnim sporazumima

Mnoge zemlje imaju bilateralne sporazume koji omogućavaju putovanje bez vize za državljane određenih zemalja. Na primjer, državljani Sjedinjenih Američkih Država mogu putovati bez vize u zemlje poput Kanade, Meksika, Australije i Novog Zelanda. Slično tome, državljani tih zemalja mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize.

Zemlje s jednostranim ukidanjem viza

Neke zemlje su jednostrano odlučile ukinuti vize za određene države. Na primjer, državljani Brazila mogu putovati bez vize u zemlje poput Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea. Slično tome, državljani tih zemalja mogu putovati u Brazil bez vize.

Zemlje s programom viznog odricanja

Postoje i zemlje koje imaju program viznog odricanja, koji omogućava putovanje bez vize za određene kategorije putnika. Na primjer, Sjedinjene Američke Države imaju program viznog odricanja za državljane nekih zemalja, kao što su Hrvatska, Slovenija, Estonija i Latvija. Putnici iz ovih zemalja mogu putovati u SAD bez vize uz određene uvjete i ograničenja.

Ovo su samo neke od zemalja za koje nije potrebna viza, a popis se može mijenjati s vremenom. Prije putovanja uvijek je preporučljivo provjeriti najnovije informacije o viznom režimu odredišne zemlje.

  Ocijeni članak!