Za koliko se napuni električni auto

Trenutno pregledavate Za koliko se napuni električni auto
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 prosinca, 2023

Brzinsko punjenje

Brzinsko punjenje električnih automobila je proces koji omogućuje brzo napajanje baterija kako bi se vozilo moglo nastaviti putovanje. Ovo je posebno korisno za vozače koji žele brzo napuniti svoj električni automobil tijekom dužih putovanja. Brzinsko punjenje može se obaviti na javnim punionicama koje pružaju visok napon i struju kako bi se baterija mogla napuniti u relativno kratkom vremenskom periodu.

Punjenje kod kuće

Punjenje električnog automobila kod kuće je najčešći način punjenja. Većina električnih automobila dolazi s posebnim kabelom koji se može priključiti na kućnu utičnicu. Ovaj proces punjenja je sporiji od brzinskog punjenja, ali je praktičan jer vozači mogu napuniti svoje vozilo tijekom noći ili dok su kod kuće. Ovisno o kapacitetu baterije i snazi kućne utičnice, punjenje kod kuće može trajati nekoliko sati do nekoliko desetaka sati.

Javne punionice

Javne punionice su sve češći prizor u gradovima diljem svijeta. One omogućuju vlasnicima električnih automobila da napune svoje vozilo tijekom parkiranja na javnim mjestima kao što su trgovi, parkirališta i benzinske postaje. Ove punionice pružaju različite razine punjenja, uključujući brzo punjenje i sporije punjenje. Vlasnici električnih automobila obično koriste aplikacije ili RFID kartice kako bi pristupili punionicama i platili za punjenje.

Vrijeme punjenja

Vrijeme punjenja električnog automobila ovisi o nekoliko faktora, uključujući kapacitet baterije, snagu punjača i vrstu punjenja. Brzinsko punjenje može trajati od 30 minuta do nekoliko sati, ovisno o trenutnom stanju baterije i snazi punjača. Punjenje kod kuće može trajati od nekoliko sati do nekoliko desetaka sati, ovisno o kapacitetu baterije i snazi kućne utičnice. Važno je napomenuti da se tehnologija punjenja električnih automobila stalno razvija, pa se očekuje da će budući modeli omogućiti još brže punjenje.

  Ocijeni članak!