Zašto je mačka mršava

Trenutno pregledavate Zašto je mačka mršava
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2023

Prehrana mačaka

Mačke su vrlo selektivne u odabiru hrane, a njihova mršavost može biti rezultat neadekvatne prehrane. Važno je da mačke dobivaju uravnoteženu prehranu koja sadrži sve potrebne hranjive tvari.

Bolesti koje uzrokuju mršavost kod mačaka

Postoje brojne bolesti koje mogu uzrokovati gubitak tjelesne težine kod mačaka. To uključuje bolesti probavnog sustava, endokrine poremećaje, infekcije i rak. U slučaju da primijetite da je vaša mačka mršava, važno je posjetiti veterinara radi utvrđivanja uzroka.

Psihološki faktori

Stres, tuga ili promjene u okruženju mogu dovesti do mršavosti kod mačaka. Mačke mogu izgubiti apetit i gubiti na težini ako su pod stresom ili su izložene traumatičnom iskustvu. Potrebno je pružiti mački sigurno i stabilno okruženje kako bi se smanjio stres i potaknula normalna prehrana.

Paraziti

Paraziti poput glista ili buha mogu uzrokovati mršavost kod mačaka. Ti paraziti se hrane hranjivim tvarima koje mačka unese i otežavaju njezinu apsorpciju. Redovito liječenje protiv parazita važno je za održavanje zdravlja mačke.

Genetski faktori

Neki mačji genetski poremećaji mogu uzrokovati mršavost. Primjerice, mačke s hiperaktivnom štitnjačom mogu imati brži metabolizam i teže održavati tjelesnu težinu. U takvim slučajevima, veterinar može preporučiti posebnu prehranu ili terapiju kako bi se regulirala tjelesna težina mačke.

Zaključak

Mršavost kod mačaka može biti rezultat različitih faktora, uključujući prehranu, bolesti, stres, parazite i genetske poremećaje. Ako primijetite da je vaša mačka mršava, važno je posjetiti veterinara radi utvrđivanja uzroka i pružanja odgovarajuće skrbi i liječenja.

  Ocijeni članak!