Zašto je zima sušno razdoblje za listopadno drveće

Trenutno pregledavate Zašto je zima sušno razdoblje za listopadno drveće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 lipnja, 2024

Zima i suša

Zima je razdoblje u kojem se obično veže za hladnoću, snijeg i led. Međutim, za listopadno drveće, zima također može biti sušno razdoblje. Ova kombinacija hladnoće i suše može predstavljati izazov za ove vrste drveća.

Dehidracija kroz lišće

Listopadno drveće, kao što mu ime sugerira, gubi lišće tijekom zime. Ovaj proces poznat je kao opadanje lišća. Kako temperatura pada, drveće se priprema za zimu tako da smanjuje protok vode kroz svoje grane i lišće. Međutim, suhi zrak zime može uzrokovati dodatnu dehidraciju kroz lišće, što rezultira sušom.

Zimski uvjeti

Zimi, tlo obično postaje smrznuto, što otežava drveću apsorpciju vode iz tla. Osim toga, suhi zrak zime smanjuje vlažnost okoliša, što dodatno otežava drveću da dobije dovoljno vode. Kombinacija smrznutog tla i suhog zraka stvara sušne uvjete za listopadno drveće.

Utjecaj na drveće

Sušno razdoblje zime može imati negativan utjecaj na listopadno drveće. Nedostatak vode može oslabiti drveće i dovesti do sušenja grana, smeđenja lišća i čak do smrti drveća. Ova suša također može smanjiti otpornost drveća na bolesti i štetnike.

Zaštita listopadnog drveća

Kako bi se smanjio negativni utjecaj sušnog razdoblja zime, mogu se poduzeti određene mjere zaštite listopadnog drveća. Jedna od tih mjera je navodnjavanje drveća tijekom zimskih mjeseci kako bi se osigurala adekvatna količina vode. Također je važno zaštititi korijenje drveća od smrzavanja i osigurati dobru drenažu tla.

Zaključak

Zima može biti sušno razdoblje za listopadno drveće zbog kombinacije hladnoće i suhog zraka. Ova suša može negativno utjecati na drveće, ali se određenim mjerama zaštite može smanjiti njen utjecaj.

  Ocijeni članak!