Zašto koristimo inhalatore?

Trenutno pregledavate Zašto koristimo inhalatore?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 travnja, 2023

Kako inhalatori djeluju?

Inhalatori su medicinski uređaji koji se koriste za liječenje respiratornih bolesti i olakšavanje disanja. Glavna svrha inhalatora je dostavljanje lijekova direktno u pluća, omogućavajući brzu i efikasnu apsorpciju lijeka. Ovi uređaji koriste se za liječenje astme, bronhitisa, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i drugih sličnih stanja.

Vrste inhalatora

Postoji nekoliko vrsta inhalatora, uključujući pritisne inhalatore, inhalatore s dozatorom, praškaste inhalatore i mjehuriće za inhalaciju. Svaki od njih ima svoje prednosti i može biti prilagođen potrebama pacijenta. Pritisni inhalatori koriste se za isporuku tekućih lijekova uz pomoć komprimiranog zraka, dok inhalatori s dozatorom koriste aerosol koji se stvara pritiskom na dozator. Praškaste inhalatore koriste pacijenti koji ne mogu koristiti inhalatore s dozatorom, dok se mjehurići za inhalaciju koriste za inhalaciju pare lijekova.

Prednosti korištenja inhalatora

Korištenje inhalatora ima mnoge prednosti u liječenju respiratornih bolesti. Prvo, inhalatori omogućavaju brzo djelovanje lijeka, jer se lijek direktno dostavlja u pluća. To znači da lijek brzo ulazi u krvotok i počinje djelovati na ciljano područje. Osim toga, inhalatori su jednostavni za korištenje i prenosivi, što omogućava pacijentima da ih koriste kad god je to potrebno, čak i izvan kuće. Također, inhalatori smanjuju mogućnost nuspojava lijekova, jer se lijek dostavlja direktno na mjesto djelovanja, umjesto da prolazi kroz probavni sustav.

Kako koristiti inhalator?

Pravilno korištenje inhalatora ključno je za postizanje maksimalne koristi od njih. Prije korištenja inhalatora, važno je pročitati upute koje dolaze s uređajem i slijediti ih pažljivo. Obično se inhalatori pravilno koriste držeći ih uspravno, duboko udahnuvši lijek kroz usta i zadržavajući dah nekoliko sekundi. Nakon toga, treba ispuhati polako i ponoviti postupak ako je potrebno. Važno je redovito održavati inhalatore kako bi se osiguralo njihovo pravilno funkcioniranje.

Zaključak

Inhalatori su važni medicinski uređaji koji se koriste za liječenje respiratornih bolesti. Njihova upotreba omogućava brzu i efikasnu dostavu lijekova direktno u pluća, što rezultira olakšanim disanjem i smanjenjem simptoma. Prednosti korištenja inhalatora uključuju brzo djelovanje lijeka, jednostavnu upotrebu i prenosivost. Važno je pravilno koristiti inhalator i redovito ga održavati kako bi se postigla maksimalna korist od ovog medicinskog uređaja.

  Ocijeni članak!