Zašto lišće u jesen dobiva drugu boju?

Trenutno pregledavate Zašto lišće u jesen dobiva drugu boju?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 svibnja, 2024

Zašto lišće mijenja boju?

Lišće drveća u jesen dobiva drugu boju zbog složenog procesa koji se odvija unutar biljke. Ova promjena boje zapravo označava početak pripreme biljke za zimu. Postoji nekoliko faktora koji utječu na promjenu boje lišća.

Klorofil i fotosinteza

Glavni razlog promjene boje lišća je smanjenje razine klorofila, pigmenta koji je odgovoran za zelenu boju. Klorofil je ključni sastojak u procesu fotosinteze, kojim biljke pretvaraju sunčevu energiju u hranu. Kako se dani skraćuju i postaje hladnije, biljke prestaju proizvoditi klorofil i počinju ga razgrađivati.

Pigmenti odgovorni za jesenske boje

Kada se klorofil razgradi, drugi pigmenti postaju vidljivi. Crvena boja dolazi od antocijana, plava od antocijanina, narančasta od karotenoida, a žuta od ksantofila. Različite vrste drveća imaju različite kombinacije ovih pigmenata, što rezultira različitim bojama lišća.

Uloga temperature i svjetlosti

Temperatura i svjetlost također igraju važnu ulogu u promjeni boje lišća. Hladnije temperature potiču stvaranje crvenih pigmenata, dok toplije temperature potiču stvaranje žutih pigmenata. Također, manje svjetla tijekom jeseni potiče biljke da proizvode više crvenih pigmenata.

Genetski faktori

Genetski faktori također utječu na boju lišća. Različite vrste drveća imaju različite gene koji kontroliraju proizvodnju pigmenata. To je razlog zašto neka drveća uvijek dobivaju istu boju u jesen, dok druga mogu imati različite nijanse.

Utjecaj okoliša

Okolišni faktori kao što su kvaliteta tla, vlažnost zraka i dostupnost hranjivih tvari također mogu utjecati na boju lišća. Biljke koje rastu u različitim uvjetima mogu imati različite boje lišća.

Zaključak

Promjena boje lišća u jesen je fascinantan fenomen koji se događa svake godine. Ovaj prirodni proces je rezultat složenog mehanizma u biljkama koji se odvija kako bi se pripremile za zimu. Kombinacija faktora kao što su smanjenje razine klorofila, prisutnost drugih pigmenata, temperatura, svjetlost, genetika i okoliš doprinose raznolikosti boja koje možemo vidjeti u jesenskom lišću.

  Ocijeni članak!