Zašto sanjamo?

Trenutno pregledavate Zašto sanjamo?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 listopada, 2023

Neuroznanstveni pristup snovima

Sanjanje je složen fenomen koji je intrigirao ljudski um kroz stoljeća. Neuroznanstvenici su se posvetili proučavanju snova kako bi bolje razumjeli njihovu prirodu i svrhu. Istraživanja su pokazala da snovi nastaju u mozgu tijekom REM (Rapid Eye Movement) faze spavanja, kada se javlja najveća aktivnost mozga. Ova faza spavanja povezana je s intenzivnim snovima i emocionalnim doživljajima.

Freudov psihoanalitički pristup

Sigmund Freud, poznati psihoanalitičar, smatrao je da su snovi prozor u našu podsvijest. Prema Freudovoj teoriji, snovi su ispunjenje naših potisnutih želja i skrivenih konflikata. On je razvio tehniku tumačenja snova koja se zove psihoanaliza, koja se koristi za otkrivanje skrivenog značenja snova.

Adaptivna funkcija snova

Iako postoji mnogo teorija o funkciji snova, jedna od najprihvaćenijih je da snovi imaju adaptivnu ulogu. Prema ovoj teoriji, snovi nam pomažu da obradimo i razumijemo emocionalne i psihičke događaje koji su se dogodili tijekom dana. Snovi nam omogućuju da obradimo i integriramo nove informacije i iskustva, čime nam pomažu u prilagodbi na okolinu.

Simboličko tumačenje snova

Jedan od pristupa tumačenju snova je simbolički. Prema ovoj teoriji, snovi koriste simbole i metafore kako bi prenijeli skriveno značenje. Svaki simbol može imati različito značenje za svaku osobu, stoga je važno uzeti u obzir kontekst i osobne asocijacije prilikom tumačenja snova.

Lucidno sanjanje

Lucidno sanjanje je fenomen u kojem osoba postaje svjesna da sanja dok je još uvijek u snu. Ova vrsta snova omogućuje nam da imamo kontrolu nad radnjom i svjesno sudjelujemo u snovima. Lucidno sanjanje može biti korisno za istraživanje i samorazvoj, ali i za zabavu i kreativnost.

Zaključak

Sanjanje je složen fenomen koji je još uvijek predmet istraživanja. Snovi imaju važnu ulogu u našem emocionalnom i psihičkom životu, pružajući nam mogućnost da obradimo i razumijemo različite aspekte našeg iskustva. Bez obzira na točan odgovor na pitanje zašto sanjamo, snovi ostaju fascinantna tema koja nas intrigira i nadmašuje našu svakodnevicu.

  Ocijeni članak!