Zašto se javlja vrtoglavica

Trenutno pregledavate Zašto se javlja vrtoglavica
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 veljače, 2024

Uzroci vrtoglavice

Vrtoglavica je osjećaj gubitka ravnoteže i stabilnosti koji može biti popraćen osjećajem vrtnje okoline ili vlastitog tijela. Postoji nekoliko mogućih uzroka vrtoglavice, uključujući:

Problemi s unutarnjim uhom

Unutarnje uho je odgovorno za održavanje ravnoteže. Problemi poput upale ili oštećenja unutarnjeg uha mogu uzrokovati vrtoglavicu. Na primjer, ušni kamenac ili benigni paroksizmalni položajni vertigo (BPPV) su česti uzroci vrtoglavice.

Niski krvni tlak

Niski krvni tlak, poznat i kao hipotenzija, može uzrokovati vrtoglavicu. Kada krvni tlak naglo padne, mozak ne dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari, što može rezultirati osjećajem vrtoglavice.

Migrena

Migrena je neurološki poremećaj koji može uzrokovati intenzivne glavobolje, ali i vrtoglavicu. Osobe koje pate od migrene često doživljavaju vrtoglavicu kao simptom tijekom napada.

Stres i tjeskoba

Stres i tjeskoba mogu izazvati fizičke simptome, uključujući vrtoglavicu. Napetost mišića i promjene u disanju mogu utjecati na cirkulaciju krvi i uzrokovati osjećaj vrtoglavice.

Upotreba određenih lijekova

Određeni lijekovi, poput antidepresiva, sedativa ili lijekova za snižavanje krvnog tlaka, mogu imati nuspojavu vrtoglavice. Važno je konzultirati se s liječnikom ako primijetite vrtoglavicu kao nuspojavu lijeka koji uzimate.

Kako se nositi s vrtoglavicom?

Ako se često suočavate s vrtoglavicom, važno je posjetiti liječnika radi utvrđivanja uzroka i odgovarajućeg liječenja. U međuvremenu, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste se nosili s vrtoglavicom:

– Sjednite ili legnite kako biste smanjili rizik od pada.
– Fokusirajte se na fiksnu točku kako biste stabilizirali vid.
– Duboko dišite i opustite se kako biste smanjili stres i tjeskobu.
– Izbjegavajte naglo ustajanje iz ležećeg ili sjedećeg položaja.

Uz pravilnu dijagnozu i liječenje, većina uzroka vrtoglavice može se uspješno kontrolirati ili izliječiti.

  Ocijeni članak!