Zašto se lastavice sele

Trenutno pregledavate Zašto se lastavice sele
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 lipnja, 2024

Sezonska migracija lastavica

Sezonska migracija lastavica je fenomen koji se javlja svake godine. Ove male ptice su poznate po svojoj sposobnosti da putuju na velike udaljenosti, a sele se iz različitih razloga.

Potraga za hranom

Jedan od glavnih razloga za sele lastavica je potraga za hranom. Lastavice se hrane insektima koji su obilniji u određenim područjima ovisno o godišnjem dobu. Tijekom ljeta, insekti su obilniji u sjevernim područjima, dok se tijekom zime premještaju na južne kontinente. Kako bi pronašle dovoljno hrane, lastavice sele prema tim područjima.

Migracija radi reprodukcije

Lastavice se također sele radi reprodukcije. Većina vrsta lastavica se gnijezdi na sjevernoj hemisferi, a zatim sele prema južnoj hemisferi kako bi izbjegle hladne zime. Ove ptice pronalaze sigurna i topla mjesta za gniježđenje i podizanje mladih.

Orijentacija i navigacija

Lastavice su poznate po svojoj sposobnosti da se precizno orijentiraju i navigiraju tijekom migracije. Koriste se različitim faktorima kao što su položaj Sunca, zvijezda, magnetsko polje Zemlje i prirodne oblike krajolika kako bi pravilno usmjerile svoj put. Ova sposobnost im omogućuje da se vrate na ista gnijezda svake godine.

Utjecaj čovjeka

Neki znanstvenici vjeruju da promjene u okolišu i klimatskim uvjetima mogu utjecati na migracijske obrasce lastavica. Klimatske promjene mogu utjecati na dostupnost hrane i gnijezdenje, što može rezultirati promjenama u migracijskim rutama i vremenima.

Ukratko, lastavice se sele zbog potrage za hranom, reprodukcije, orijentacije i navigacije te utjecaja čovjeka na njihovu prirodnu okolinu. Ovaj fenomen migracije lastavica je fascinantan i predstavlja jedan od mnogih čuda prirode.

  Ocijeni članak!