Zašto se radi punkcija koštane srži

Trenutno pregledavate Zašto se radi punkcija koštane srži
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 kolovoza, 2023

Priprema za punkciju koštane srži

Punkcija koštane srži je medicinski postupak koji se provodi u dijagnostičke ili terapijske svrhe. Prije same punkcije, pacijent se obično podvrgava nekim pripremama kako bi se osigurala sigurnost i uspješnost postupka. To uključuje detaljan pregled medicinske povijesti pacijenta, laboratorijske pretrage i eventualno korištenje anestezije.

Dijagnostička punkcija koštane srži

Dijagnostička punkcija koštane srži najčešće se izvodi kako bi se utvrdila prisutnost ili priroda određenih bolesti ili poremećaja. Primjerice, kod sumnje na leukemiju ili limfom, punkcija koštane srži omogućuje uzimanje uzorka stanica koje se zatim analiziraju pod mikroskopom. Na taj način se mogu postaviti precizne dijagnoze i odrediti najprikladniji plan liječenja.

Terapijska punkcija koštane srži

Terapijska punkcija koštane srži se provodi u svrhu liječenja određenih stanja ili bolesti. Jedan od najčešćih primjera je transplantacija koštane srži kod pacijenata s teškim oblikom leukemije ili drugih malignih bolesti. Punkcija se koristi za dobivanje zdrave koštane srži od donora koja se zatim prenosi pacijentu kako bi se zamijenila oštećena ili bolesna srž.

Postupak punkcije koštane srži

Punkcija koštane srži obično se izvodi u bolničkom okruženju, pod sterilnim uvjetima. Lokalna anestezija se primjenjuje na područje odabranog mjesta punkcije kako bi se smanjila nelagoda i bol. Zatim se tanka igla umetne kroz kožu i kost i pažljivo se uvodi u koštanu srž. Uzorak koštane srži se zatim aspirira pomoću šprice kako bi se dobio materijal za daljnju analizu ili transplantaciju.

Mogući rizici i komplikacije

Kao i kod svakog medicinskog postupka, postoji određeni rizik od komplikacija prilikom izvođenja punkcije koštane srži. To može uključivati bol, krvarenje na mjestu uboda, infekciju ili oštećenje okolnih tkiva. Međutim, ovi rizici su relativno rijetki i većina pacijenata dobro podnosi postupak.

Punkcija koštane srži je važan dijagnostički i terapijski alat koji omogućuje liječnicima da pruže kvalitetnu skrb pacijentima s različitim bolestima. Bez obzira na svrhu punkcije, stručno osoblje uvijek provodi postupak s velikom pažnjom kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit pacijenta.

  Ocijeni članak!